De wolf in Europa

De wolf in Europa

Wolf in Europa

In Europa (inclusief het Europese gedeelte van Rusland) zijn er nog ca. 18.000 wolven. Hoewel in het verleden de wolf als een gevaarlijk beest vervolgd en bijna uitgeroeid werd, is het de wolf toch gelukt om in Italië (ca.1000 wolven), Portugal (ca.400 wolven) en Spanje (ca. 3.000 wolven) te overleven. Zelfs in industrielanden zoals Frankrijk (ca. 1000 wolven) en Duitsland (ca.1100 wolven) is de wolf weer teruggekeerd. Dit laatste is te danken aan historische omstandigheid dat de grenzen naar oost Europa open gingen. In Polen leven nog zeker ca. 800 wolven. Vanuit Slowakije (ca.300). De wolven hebben zich al gevestigd in België Nederland en Luxemburg. Dit komt ook omdat wolven heel goed kan leven in gecultiveerde bossen. Kijk maar naar Roemenië, welke de dichtste wolvenpopulatie van West-Europa bezit, konden wildbiologen met hun eigen ogen zien hoe goed wolven zich kunnen aanpassen. Deze wetenschappers geloofden hun eigen ogen en zenders niet: een groepje wolven (Ze namen deze wolvenfamilie het ‘Downtown Pack’), zwierf ‘nachts regelmatig door de voorsteden van Brasov (350.000 inwoners), ze snuffelde in vuilcontainers en jaagden in de plantsoenen op konijnen. Men heeft er meer dan 80 zwerftochten geobserveerd, wolven liepen ‘ochtends om acht uur nog midden tussen mensen en spitsverkeer door de straten. En niemand merkte dat daar een ‘boze’ wolf liep.

Hieronder ziet u de prachtige websites wolven in Nederland, België, Franrijk en Duitsland.

Jammer genoeg hebben de meeste deskundige nog steeds over roedel, terwijl wolven leven in een familie zoals als wij mensen.

Daarom hier de definitie van een roedel.
“Roedel is het begrip dat een groep honden, wolven, herten of ook gemzen aanduidt waar een sterke hiërarchie heerst. Ieder lid van de roedel weet zijn plaats in de hiërarchie. De positie in de roedel bepaalt wat zijn of haar rol is in elke groepsactiviteit, maar ook waar en wanneer het dier slaapt, eet, jaagt of vlucht”.
"Maar wolven zijn familie georiënteerde sociale dieren, die niet streng hiërarchische georganiseerd zijn. Waar de leiddieren de ouders zijn".


Share by: