Wolven aanvallen feit of fictie?

Wolven aanvallen feit of fictie?

Het Roodkapjessyndroom!

In Nederland is er het beroemde lied van Drs. P (Heinz Hermann Polzer) "Promenade des morts" (troika) uit 1974. 


Het volgende verhaal is een van de vele bloedige verhalen over wolven die bestaan, niet alleen in oude boeken, maar ook nu nog in boeken. Deze verhalen zijn waarschijnlijk de inspiratiebron voor Drs. P. 


Een heel klein dorpje in de Siberische Taiga in de greep van een extreem koude winter. Het stormt en sneeuwt wekenlang en de temperatuur is ongeveer -40° Celsius. De bewoners kunnen in dit weer hun huizen niet verlaten, ze kunnen niet bij hun schuren komen. Hun slechte oogst van vorig jaar ligt diep begraven in de kelder van hun pakhuizen. De mensen hebben honger, maar niet zomaar mensen. 


Buiten huilen de wolven. Eerst horen ze de roep van een enkele wolf, maar elke nacht zijn er meer en meer wolven en ze komen steeds dichter bij het dorp. Zodra de nacht valt, zien de dorpelingen de grijze schaduw in hun buurt bewegen. Soms kijken vurige ogen uit het raam. Er zijn wolven! Ze komen naar het dorp omdat ze honger hebben. 


Dit verhaal zou ook kunnen gaan over bloeddorstige wolven die op een Russische trojka jagen. Zoals in het liedje van Drs. P.

Drs. P - Heinz Hermann Polzer

                                 Drs. P (Heinz Hermann Polzer)               foto: Jan Zandbergen

Wolven wekten altijd al bij mensen ambivalente gevoelens op. Van kinds af aan weten we al alles van de wolf. We zijn er bang voor, door sprookjes als “Roodkapje” en “De wolf en de zeven geitjes”.
Maar toch als geen ander dier zijn de wolven ons vertrouwd, want de gedomesticeerde broers en zussen leven al duizenden jaren gemeenschappelijk bij onze menselijke families.
Dankzij de grote inzet van heel wat organisaties is het gelukt om steeds meer mensen de wolf positiever te laten zien. Steeds meer mensen zeggen geen angst meer te hebben voor de wolf.
Echter, vraag je aan mensen of ze er op tegen zouden zijn als er  wolven in hun buurt in het bos zou leven, dan krijgen ze toch een iets andere mening.
Heel veel mensen vinden dat er weer wolven moeten leven in onze natuur, maar toch zeker niet vlakbij je eigen voordeur is het motto. Elk mens met gezond verstand weet dat wolven niet zomaar mensen eten. Tegelijkertijd hebben de mensen juist weer angst dat er wolven bij hen in de nabijheid leven. Omdat ze bang zijn dat wolven misschien toch wel eens als ze zich bedreigt voelen of honger hebben mensen aanvallen. We gaan eens kijken of deze angst wel gerechtvaardigd is.


Waarom zouden wolven niet aanvallen?

Foto: I, Malene

Als we zien dat wolven tezamen een tonnen zware, zeer sterke eland kunnen vloeren of een wolf in z’n eentje met gemak de nek van een edelhert kan breken, dan komt automatisch de vraag – Waarom wij mensen, die toch een zeer gemakkelijk prooi moeten zijn, niet door wolven worden aangevallen.
De Amerikaanse Bioloog Douglas Pimlott verklaart het volgende, het respect van de wolven voor de mens is op basis van lichaamstaal: Wolven hebben het vermogen, agressie of angst te herkennen,  dit gedrag die wij mensen op een zeer subtiele manier uiten. Wij mensen bewegen ons zeer bewust zoals bijna alle roofdieren dit doen. We sluipen stil door de bossen en patrouilleren zelfbewust door de velden, zoals een wolf die op zoek is naar voedsel zijn gebied doorkruist.
Volgens Pimlott, kunnen de wolven aan onze gedragspatronen zien, dat we jagers zijn en geen prooi.
De wolvenonderzoeker David Mech ziet een andere reden dat de wolf ten opzichte van de mens zich zeer voorzichtig gedraagt, de mens loopt rechtop evenals de beer en dit doet verder geen ander roofdier. Wolven proberen zoveel mogelijk beren te mijden.
Een andere wolvenonderzoeker Dick Dekker van oorsprong Nederlander die naar Canada geëmigreerd is zegt dat het aan de doordringende dodelijke menselijke wapens ligt. We moeten daarom niet alleen aan de huidige wapens denken, ook speren en pijl en boog die onze voorvaders in het stenentijdperk gebruikten waren efficiënte wapens en zijn dus vervaarlijke jagers.

De angst voor de tweebener zit diep in de genen van de wolven geworteld en werd van generatie op generatie doorgegeven. Wolven die minder angst voor de mensen hadden overleefden niet. De Europese wolf is een van de meest schuwe doordat ze vele eeuwen vervolgd werden. De Noord-Amerikaanse wolven daarentegen zijn veel minder schuw, de minst schuwe wolven zijn de Arctische wolven, doordat ze niet door de mens vervolgd zijn geworden. Maar ook deze zijn voorzichtig en argwanend naar mensen toe.
Wolven die mensen aanvallen komen uiterst zelden voor en meestal is de mens zelf de oorzaak van zulke aanvallen. Ik zal hier meer in detail op ingaan.
Een feit is dat wolven extreem schuw zijn en ons daarom mijden. Echter, wij mensen dringen massief door in de levensruimte van de wolven en beperken daardoor hun mogelijkheden om prooi te vangen.
Stel je eens voor dat er een wildvreemde plotseling met zijn hele familie in jouw huis komt en al je levensmiddelen pakt, wat zou jij dan doen? De tolerantie en het aanpassingsvermogen van de wolven is enorm groot. Het is juist ongelooflijk dat tot nu toe niet veel meer aanvallen op mensen plaats heeft gevonden.
De vraag rijst….. hoeveel kan een predator als de wolf hebben voordat hij zich gaat verdedigen ?


Aanvallen van andere diersoorten op mensen.

Om aanvallen van de wolf op mensen in de juiste context te plaatsen, moeten we deze vergelijken met aanvallen op mensen door andere grote wilde dieren. Als voorbeeld kijken naar Noord-Amerika waar er tussen 1890 en 2001 door poema’s 89 mensen zijn aangevallen waarvan er 17 mensen van zijn gestorven. In diezelfde periode zijn er 71 mensen door Grizzlyberen gedood.
In de rest van de wereld zijn er in de 20ste eeuw 6.297 mensen door tijgers, leeuwen, luipaarden en beren gedood.
Maar het zijn niet uitsluitend vleeseters die mensen aanvallen. Er zijn diersoorten die veel gevaarlijker zijn: Globaal genomen worden er alleen al in de USA jaarlijks 27.000 mensen door knaagdieren gebeten en 500 mensen door vossen.
Alleen al in Yellowstone- National park werden er tussen 1978 en 1992 door bizons 56 mensen verwond en maar 12 door beren. Er is een schatting dat jaarlijks 40.000 mensen door slangenbeten sterven. Teken zijn de oorzaak dat alleen in Duitsland en Oostenrijk 30.000 mensen worden besmet met de Ziekte van Lyme. Miljoenen mensen worden op deze aardbol jaarlijks gebeten door hun eigen huishond.
Als men dus het aantal aanvallen van wolven op mensen tegen die van andere diersoorten afzet,  wordt het duidelijk dat wolven met hun grootte en hun potentieel om te doden een van de minst gevaarlijke wilde dieren zijn.


De geschiedenis.

Er bestaat geen goed gedocumenteerd geval waar een gezonde wolf mensen heeft aangevallen.
Ook ik heb dit wel duizenden keren uitgesproken.

Deze uitspraak is fout, maar pas in 2000 en 2002 zijn er twee omvangrijke studies gedaan op dit gebied:

 

  1. Het Linnell – verslag. Een studie van 18 vooraanstaande Europese wetenschappers en biologen van het Noorse “Norsk” Instituut voor natuurwetenschappers hetgeen in 2002 gepubliceerd is geworden. De geleerden onderzochten stukken vanaf de 16e tot en met 21e Eeuw. Dit is het eerste gedetailleerde onderzoek van aanvallen van de wolf op de mens in Noord-Amerika, Europa, India, China en Japan.
  2. Het McNay – verslag.  Dit kwam na een aanval van een wolf op een kind in Alaska in het jaar 2000. Mark E. Mc.Nay, een bioloog van de Fisch en Wildlife van Alaska, stelde een rapport op van 80 ontmoetingen tussen mensen en wolven die hebben plaatsgevonden sinds 1900 in Alaska, Canada en Minnesota. Hij wilde beter leren begrijpen waarom wolven aanvallen en hoe men met zulke situaties moet omgaan.

 

De angst voor de wolf was in de afgelopen eeuwen de voornaamste reden voor de vernietiging van de wolven over de hele wereld. Aan de andere kant zie je verschillende culturen die respect voor wolven hebben zoals de Eskimo’s en Indianen, zij zien de wolf niet als gevaarlijk. Maar ook in de Bijbel (Matheus 10.16) wordt de wolf als een bedreiging voor de schapen beschreven, maar niet als gevaarlijk voor mensen.

Rembrandt Harmensz. van Rijn 049

De evangelist Matteüs en de engel

door Rembrandt van Rijn

© Elli H. Radinger tijdens haar wolvenonderzoek in Yellowstone. 


In  1950 werd er in Polen (was toen nog het Oostblok) vermeld dat een jonge lerares door wolven gedood was. Ze hadden haar schoenen en handtas met bloed gevonden met bijtafdrukken, maar ook kledingstukken besmeurd met bloed.
De politie kwam daardoor tot de conclusie dat wolven die in de buurt leefden haar gedood hadden.
Veertig jaar later keerde ze gezond en monter terug naar Polen. Haar vriend had haar naar het westen gesmokkeld en het gerucht verspreidt dat ze door wolven was gedood. Al die tijd leefde ze in Zweden. Zodoende werd de familie niet gestraft voor deze vlucht.
Zelfs heeft men de wolf gebruikt om een moord te verdoezelen. De wolf kreeg de schuld en de mens bleef op vrije voeten.

De meeste historische berichten van aanvallen van wolven op mensen komen uit Europa. Maar zijn deze berichten wel geloofwaardig? In de afgelopen eeuwen werden aanvallen van de wolf nooit volledig onderzocht om zonder enige twijfel als zodanig bevestigd te worden. Als er tegenwoordig een wolf een mens aanvalt of dood, start men een volledig onderzoek gelijk aan een forensisch onderzoek naar een moord op mensen.
In de voorbije eeuwen was de enige manier gebeurtenissen mondeling door te geven of vermelding in kerkregisters of krantenberichten. Zo zijn dan ook de verhalen ontstaan over hongerige wolven die achter de Trojka aanlopen, weliswaar in diverse verschillende versies en andere gebieden, andere mensen, maar met een gelijkluidende strekking.


Dat we aan zulke verhalen geen serieuze waarde kunnen hechten zal een voor ieder duidelijk zijn.
Voor de wetenschap geldt dat een aanval van wolven gedocumenteerd moet zijn en het moet goed worden vastgesteld. Gedocumenteerd betekent volgens David Mech: dat de wolf onderzocht moet worden in een laboratorium en aan de volgende criteria moeten worden voldaan:

  • De wolf moet zijn gedood en onderzocht met constatering of de wolf gezond was.
  • Er moet bewezen worden dat de wolf tijdens zijn hele leven nooit in gevangenschap is geweest.
  • Van deze aanval moeten er ooggetuigen zijn.
  • De mens moet aan zijn verwondingen zijn gestorven, gebeten zijn door een wolf kan volgens David Mech niet gezien worden als een aanval.

 

Zulke criteria maken het bijna onmogelijk om historische berichten als

“aanval van wolven” te bevestigen.


Dan heb je ook nog het probleem van zeer grote haat ten opzichte van het dier ‘wolf’. De wolf kreeg altijd wel de schuld, verwilderde honden waren het zeker nooit geweest. Echter, het is niet altijd opzet. Ook zijn er andere problemen bijvoorbeeld het identificeren van de wolf. Als zelfs vakmensen problemen hebben met het verschil tussen wolven en wolfhybriden, hoe kan dan een mens in vroeger tijden precies geweten hebben of het nu wolven of wolfhybriden waren. Zelfs worden herdershonden ook wel eens aangezien voor wolven. Dat ook beschrijvingen van slachtoffers en/of getuigen over het gedrag van het dier wat aangevallen heeft zeer sterk zal variëren zal dus geen verbazing wekken. Wat de ene persoon als agressief beschrijft, is voor een ander misschien nieuwsgierigheid. Dit vindt zijn oorzaak in het feit dat het slachtoffer meestal de kennis van de lichaamstaal van de wolven mist.



Aan lijken eten

 Er zijn genoeg voorbeelden van wolven die aan lijken of delen ervan hadden gegeten. Er waren géén bewijzen dat wolven die mensen gedood hadden. Het is niet onwaarschijnlijk dat wolven deze stoffelijke resten ontdekt hadden en hiervan zijn gaan eten. In vroegere tijden, tijdens oorlogen, ziekten of grote hongersnoden werden lijken van mensen niet onmiddellijk en ook niet goed genoeg begraven.
Het is daarom mogelijk, dat wolven gemeenschappelijk met andere aaseters van deze lijken hebben gegeten. Of dan deze roofdieren gewend zijn geraakt aan mensenvlees en ze hiervoor ook gedood zouden hebben is niet meer te bewijzen.


Beroemde historische aanvallen van wolven

Je kunt wel stellen dat Europa een gemeenschappelijke geschiedenis heeft met de wolf.
Wolven kwamen in vroeger tijden overal verspreidt in Europa voor.
Met het toenemen van dorpen, de verstoring van bossen en de uitvinding van betere wapens kwamen vooral de prooidieren van de wolf onder druk te staan en ging hun aantal  steeds meer achteruit. De adel had het alleenrecht op de jacht en hadden het wild naar zeldzame kleine aantallen gebracht.
In de 18de en 19de eeuw was de populatie rood- en zwartwild zo klein geworden, dat wolven hierdoor gedwongen werden om landbouwdieren en andere huisdieren te gaan eten. Dit voerde onvermijdelijk tot conflicten en uiteindelijk tot verregaande vernietiging van het diersoort de wolf.

Zo is het meest bekende historische geval en tevens het spectaculairste van Europa met het grootst aantal slachtoffers   “Het Beest van Gévaudan”.
Over geen ander beest is zoveel geschreven en gepubliceerd. Van juni 1764 tot juni 1767 werden naar verluidt meer dan 100 mensen in de regio van Gévaudan in het zuiden van Frankrijk in een gebied van circa 700 km² door één wolf gedood en opgegeten. De pastoor van La Besseyre verzamelde verslagen van ooggetuigen en probeerde wetenschappelijk een beschrijving van deze wolf te geven. Het dier had een grote gelijkenis met wolven, maar er bestonden enige wezenlijke verschillen. Deze menseneter rende en bewoog zich met zeer grote stappen en sprongen en liet de aarde onder zijn grote poten beven. Achterwaarts liep hij even snel als voorwaarts; hij was veel groter dan een wolf, vooral als hij zijn rugharen rechtop zette. Aan de zijkanten had hij roodachtige en zwarte vlekken, hij had een zeer dikke en korte hals, zijn snuit was stomp, zijn kop was afgevlakt en een zwarte streep liep van tussen zijn schouders tot zijn zeer opvallende ruige staartpunt. Meerdere groots opgezette jachtpartijen op het dier – sommige met meer dan 20.000 boeren en soldaten – liepen op niets uit. Dan werd er in maart 1765 een super grote wolf gedood, waar talrijke littekens en sporen van gevechten op te zien waren. Dit dier werd als de wolf van Gévaudan geïdentificeerd. Maar in het midden van oktober 1765 werd er opnieuw een wolvin met twee jongen gedood. Hierna was er een korte rustpauze. Een half jaar later kwam het tot nieuwe aanvallen. Eerst in juni 1767, toen er een andere zeer grote wolf werd gedood, kwam er rust. Maar ook deze wolf werd ervan beschuldigd  de Gévaudan-wolf te zijn: in de maag van dit dier vond men menselijke resten. Het dier werd gebalsemd en naar het Hof van Versailles gebracht. Zijn lichaam had zich echter bij de aankomst ontleed, zodat er verder geen onderzoeken meer mogelijk waren en de jager de uitgeloofde beloning niet gekregen heeft. Tussen 1740 en 1767 werden er in Zuid-Frankrijk bij het trachten dit beest te doden, 2000 wolven gedood.
Over de wolf van Gévaudan wordt ook nu nog gespeculeerd; Er zijn nog steeds twee vragen: ‘was het dier werkelijk een wolf’ en ‘werden die mensen door hetzelfde dier gedood of door verschillende dieren?


Door de duidelijke beschrijving van de grootte en de kleur van de vacht van de gedode wolven, is het zeker mogelijk dat het niet om wolven ging maar om wolfhybriden. Honden die gekruist waren met waakhonden (berghonden) van schaapherders. Verder zijn er nog andere theorieën gaande, van een uitgebroken Hyena uit een dierentuin en bij sommige gevallen zou het zelfs om een seriemoordenaar gaan. In de loop der jaren zijn de wetenschappers er toch van overtuigd geraakt dat beide wolven inderdaad wolfhybriden waren en dat een of meerdere dieren de daders waren van het doden van mensen.


In alle landen van Europa zijn wel verhalen van wolven die mensen gedood hebben, maar de haat ten opzichte van de wolf was zo groot dat deze verhalen niet al te serieus genomen kunnen worden. Dat wil niet zeggen dat wolven geen mensen gedood zouden hebben.
Veel belangrijker is om eens te gaan kijken hoe het in deze tijd gesteld is met het doden van mensen door wolven.


Aanvallen van wolven in de moderne tijd 

De meeste berichten van aanvallen van wolven op mensen komen uit India en Centraal- Azië.
De aanvallen van die in Noord-Amerika en Canada zijn nauwkeurig onderzocht en geven aanwijzingen waarom wolven mensen aanvallen.
Het moet nogmaals duidelijk vermeld worden dat wolven een grote angst voor mensen hebben. Deze angst bij de mens is zoals het genoemd wordt instinctief gedrag, maar ook enorm aangeleerd gedrag. Biologen gaan er vanuit dat er met wolven die mensen aanvallen iets mis is.


Aanvallen van wolven op mensen zijn in de moderne tijd drastisch afgenomen. Dit heeft onder andere de volgende redenen:
De wolvenpopulatie herstelt zich na bijna een volledige uitroeiing traag. Agressieve wolven waren de eerste die moesten sterven, alleen de schuwe wolven hebben een overlevingskans. Deze angst voor mensen hebben ze doorgegeven aan hun nakomelingen.
Door de ontwikkeling van rabiës entstof (hondsdolheid). zijn er nog weinig dieren die deze ziekte krijgen.
In deze tijd worden kinderen nog zeer zelden als hoeder van landbouwhuisdieren ingezet.
Veel mensen trokken van het platteland naar de stad.
Er zijn voor de wolven weer voldoende prooidieren zodat ze niet door honger huisdieren moeten vangen en daardoor ontstaan er minder conflicten. Omdat er zeer weinig aanvallen van wolven op mensen kunnen worden vermeld, laat zien dat als het sporadisch voorkomt het als een ‘echt nieuws’ item wordt besproken in de pers.
Als wolven hun prooi opjagen en vangen om het op te eten, spreken biologen van predator aanvallen of prooiaanvallen. De slachtoffers van prooiaanvallen zijn meestal kinderen en vrouwen, terwijl hondsdolle wolven overwegend volwassenen schijnen aan te vallen. Hondsdolle wolven komt meestal voor in de winter en het voorjaar. Wolven die mensen doden als prooi komen meestal voor aan het einde van de zomer. Als reden wordt aangenomen dat wolven in deze tijd meer prooi nodig hebben om hun jongen groot te brengen. Maar ook dat in de zomer meer mensen hun vrije tijd doorbrengen in gebieden waar wolven zich bevinden.
Interessant is dat de prooiaanvallen in Europa de laatste honderd jaar volledig is gestopt.


Wolven en het verdedigen van hun jongen

Wolven en honden

Wolven verdedigen hun jongen zeer moedig en fel tegen beren en poema’s maar zeer zelden tegen mensen. Er zijn veel berichten van een trapper of bioloog die wolvenpups uit hun hol gehaald hebben, terwijl de ouders jankend in de buurt op en neer liepen. Duidelijk is dat de angst voor de menselijke tweebener groter is dan de moederliefde. En zelfs als ze hun jongen verdedigden of zich in een situatie gedwongen voelden dat te doen omdat er geen andere uitweg was, neigen wolven alleen in handen, armen of benen te grijpen zonder ook de mens ernstig te verwonden en aansluitend hierna weg te lopen.

Ook kunnen honden incidenten met wolven uitlokken. Kleine honden zijn voor wolven een prooi, grotere honden zijn voedingsconcurrenten. Bovendien zijn honden in veel landen een voorname voedselbron voor wolven. Bijvoorbeeld in Kroatië worden veel meer honden dan schapen gedood door wolven, maar ook in Rusland zorgen de wolven dat het aantal verwilderde honden verminderd.. David Mech vertelde dat in Minnesota de wolven die in de buurt van huizen honden aanvielen, zo intensief op hun prooi geconcentreerd waren dat ze hun angst voor de mensen (tijdelijk ?)verloren.


Voedselconditionering

en gewenning

Wolven hebben in al die jaren veel slechtere ervaringen met de mens opgedaan, dan de mens met de wolf. Daarom vermijden ze menselijke wegen en nederzettingen. Toch kunnen ze zich genoeg aanpassen om in de buurt van mensen te leven. De wolf in de Abruzzen vlakbij Rome zorgen door deze aanpassing geregeld voor problemen, zeker als er dan ook nog mensen zijn die dit gedrag aanmoedigen door hun voedsel te geven.
De kwestie van “gewenning” aan de mens is van essentieel belang als het contact met mensen van een tijdelijke aard is of meer gerichte natuurlijke drang is. Er zijn tal van gevallen bekend met name in nationale parken, dat wolven zonder problemen midden in de campingplaatsen rond snuffelden, misschien af en toe een object meenamen, maar geen grote interesse hadden voor de mens. Het probleem van zulke ontmoetingen kan komen wanneer de wolven de mensen in verbinding zien met voedsel.

Samenvatting en conclusie

In principe behoren wij mensen niet tot het natuurlijke prooischema van de wolf. Toch zijn er bewijzen dat er in de laatste eeuwen mensen zijn gedood door zowel gezonde- als door hondsdolle wolven.
De aanvallen door hondsdolle wolven kwamen het meeste voor, terwijl gezonde wolven overwegend kinderen (90%) aanvielen en meestal kinderen onder 10 jaar. Dit vindt zijn oorzaak vooral in het feit dat er in vroeger eeuwen kinderen als hoeders van het vee waren. Als wolven volwassenen aanvielen dan waren het meestal vrouwen. Ook deze aanvallen waren zeer zelden. Dit patroon laat zien dat wolven altijd de zwakste en de gemakkelijkste prooi uitzoeken. Dat wolven mensen als prooi zien is vandaag de dag zeer zelden.
Tegenwoordig zijn de meeste aanvallen van wolven door het gewend raken aan mensen en dan vooral door het geven van eten aan de wolven.
Ook zijn honden een factor voor aanvallen van wolven, zowel honden met begeleiding van mensen alsook sledehonden of kettinghonden bij boerderijen. Als mensen hun honden willen verdedigen kan het gebeuren dat wolven een verdedigingsaanval beginnen.
Vergelijkt men het aantal aanvallen van wolven met die van andere wilde dieren op mensen, dan is het een gegeven feit dat wolven ondanks hun kracht duidelijk voor mensen de minst gevaarlijke diersoort is. 


Bronnen:
Wolfsangriffe Elli H Radinger (2004)
Dick Dekker  Wolven in de wildernis  (1998)
Several publications Douglas Pimlott
L. David Mech,Luigi Boitani, Wolves: behavior, ecology, and conservation (2003)
Gie Luyts Met vryaerts en resoelen – Het verdwijnen van de wolf in Vlaanderen (België)
Various Internet sites
De afbeeldingen en foto's zijn afkomstig van Wikimedia Commons (uitgezonderd Elli Radinger en Leny Ritchi).
Share by: